Ensimmäinen uuden kehitysmallin mukainen julkaisu on valmistunut
Peppi-konsortion julkaisutiedote 2 / 2023.03
Peppi-konsortion maaliskuun julkaisu sisältää ohjelmistokehityksessä tehtyjä uusia Peppi-versioita ja erikseen määrittelyprojekteissa tehtyä teknologia- ja tuotekehitystä. Tämän julkaisun myötä konsortiossa on otettu täysimääräisesti käyttöön uudistetut ohjelmistokehityksen toimintatavat.
Ohjelmistoversiot
Alkuvuoden työskentelyn aikana julkaistiin korkeakouluilla ilmenneiden kriittisten virheiden vuoksi korjauspäivitys LTS (ns. Long Term Support) ‑versioon, Peppi 4.4.1. Sen kanssa samaan aikaan julkaistiin siihen yhteensopivat maksullisen koulutuksen versio, ja teeman versio. Lisäksi työskentelyn aikana julkaistiin kriittisen virheen vuoksi opintojen hyväksilukuihin liittyvästä AHOT-moduulista versio ja poikkeuksellisesti Peppi 4.3.2, sekä sen kanssa yhteensopiva maksullisen koulutuksen versio.
Maaliskuun julkaisun työskentely päätettiin versioiden Peppi 4.5.0 ja Peppi 4.4.2 sekä niihin yhteensopivien maksullisen koulutuksen moduulin versioiden julkaisuun. Tarkemmat tiedot versioista ja niiden yhteensopivuuksista löytyvät konsortion wikisivuilta versioiden yhteensopivuustaulukosta. (Jäsenille)
Pepin 4.4‑versiohaara käsittää siis LTS-version, jota tuetaan korjauspäivityksin noin vuoden ajan joulukuusta 2022 alkaen. Teeman sekä UKOT- (uusinta- ja korotustentit) ja AHOT (hyväksiluvut) ‑moduulien lähdekoodit yhdistettiin tässä yhteydessä Pepin lähdekoodiin, joten niistä ei enää julkaista erillisiä versioita.
Kehitystiimi
Versioiden kehitystyötä tehtiin ajalla 2.1.–17.3.2023. Työhön osallistui 8 ohjelmistokehittäjää. Heistä yksi toimi kehitystiimin Scrum masterina. Konsortion eri korkeakouluista oli kehitystiimissä 9 henkilöä. He toimivat sisällöllisinä asiantuntijoina ja testaajina vaihtelevilla työpanoksilla. Kehitystiimin työtä oli tukemassa testauskoordinaattori varahenkilöineen, kehittäjäkumppanin sovellusasiantuntija ja konsortion tuoteomistajat.
Versioiden sisällöt
Alkuvuoden ohjelmistokehitys keskittyi pääasiassa virheiden korjauksiin. Versioihin toteutetuista 88 tiketistä noin 70 % oli virheiden korjauksia. Virheistä noin puolet oli sellaisia, jotka havaittiin viime syksyn ja tämän talven aikana. Loput olivat peräisin aiemmilta 2,5 – 3 vuodelta. Valtaosa virheiden korjauksista kohdistui maksullisen koulutuksen moduuliin, arviointiin ja opintosuorituksiin, toteutusten suunnitteluun ja hallintaan sekä työaikasuunnitelmiin.
Kehitystyössä tehdyt uudet toiminnallisuudet olivat saavutettavuuskorjauksia. Uutena asiana toteutettiin myös ensimmäinen versio kaikkien Pepin opintotarjontatietojen (opintokokonaisuudet ja opintojaksot sekä niiden toteutukset) viennistä Digivisio-hankkeessa toteutettuun opintoaltaaseen.
Kehitystiimi arvioi työn alle otettavia tikettejä asettamalla niille Story points-arvon, joka kertoo kehitystyön edellyttämästä muutoksen määrästä. Story points-arvoilla mitattuna alkuvuonna tehtiin eniten työtä TOTSU‑, MAKSULLINEN‑, OPO- ja TEKNINEN-vastuuryhmien alueella olevien aiheiden parissa.
Wikisivuilla olevista versiotiedotteista ilmenee versioiden tarkka sisältö. (Jäsenille)
Versioiden sisällöt
Maaliskuun julkaisu sisälsi myös erillisissä määrittelyprojekteissa tehtävää teknologia- ja tuotekehitystyötä. Alkuvuoden aikana asetettiin määrittelyprojektit: Elasticsearch-päivitys, Saavutettavuus, Käyttöliittymät ja toiminta sekä ServiceMix-paketoinnista luopuminen. Lisäksi edistettiin opintotarjonnan viemistä Digivisioon, jolle ei ole vielä asetettu varsinaista projektiryhmää. Tarkemmat tiedot projekteista ja niille asetetuista tavoitteista löytyvät konsortion projektikohtaisilta wikisivuilta. Wikiin on myös koottu kaikkien ryhmien työskentelyn etenemisestä yhteenvetosivu. (Jäsenille)
Versiolähtöisen ohjelmistokehityksen toimintatapojen haltuunotto
Alkuvuoden työskentelyn perusteella voidaan todeta, että konsortiossa on siirrytty uuteen ohjelmistokehityksen toimintamalliin. Pepin versiot toteutettiin ennakkoon sovittuina versioina. Kehitystyöllä oli ennakkoon sovittu aikataulu ja julkaisulle oli sovittu tavoitesisältö kehitystyön alkaessa. Haasteiden ilmetessä muokattiin versioiden sisältöä, ei aikataulua. Kehitystyön etenemisessä tavoiteltiin avoimuutta ja etenemisestä viestittiin konsortiossa. Kehitystiimin työskentelyä arvioitiin jokaisen kehityssprintin lopussa järjestetyssä tilaisuudessa. Näiden tilaisuuksien ja arjessa ilmenneiden tarpeiden perusteella toimintatapoja kehitettiin joustavasti työskentelyn edetessä. Tavoitteena on toteuttaa tulevat versiot samalla mallilla ja toimintatavoilla, joita kehitetään tarvittaessa.
Julkaisun katselmointi 24.3.
Tuoteomistajat järjestävät maaliskuun julkaisusta esittelyn perjantaina 24.3. kello 13–14.30. Kaikki uusista versioista, Pepin ohjelmistokehityksestä ja määrittelyprojekteissa tehdystä työstä kiinnostuneet ovat tervetulleita esittelytilaisuuteen! Osallistumislinkki katselmointiin julkaistaan konsortion wikisivuilla (Jäsenille). Sitä voi myös pyytää tarvittaessa sähköpostitse osoitteesta peppi-hallinto(at)lists.metropolia.fi
Lisätietoja
Peppi-konsortiossa tehtävän ohjelmistokehityksen toimintatavoista ja julkaisuista saa tietoa tuoteomistajilta sähköpostitse osoitteen peppi-hallinto(at)lists.metropolia.fi kautta.