Alkuvuoden ajankohtaiset asiat kiinnostivat Peppi-yhteisöä
Peppi-konsortion jäsenkorkeakouluille, heidän ylläpitäjilleen ja muille konsortiosta kiinnostuneille kehittäjille ja toimittajille järjestettiin webinaari Peppi-konsortion ajankohtaisista asioista 27.1.2023. Yli 120 aiheesta kiinnostunutta henkilöä osallistui verkossa järjestettyyn tilaisuuteen.
Toiminnanjohtaja Pasi Hotari avasi tilaisuuden. Hän johdatti aiheeseen esittelemällä eri toimijoiden vastuiden ja tehtävien avulla, kuinka konsortion toiminta etenee strategisesta ohjauksesta operatiiviseen toimintaan ja siitä edelleen korkeakoulujen arkeen. Sen jälkeen hän esitteli kuinka nyt täysimääräisesti käytössä olevassa uudistetussa kehitysmallissa erilaiset Pepin kehitystarpeet ohjautuvat vuonna 2023 ohjelmistokehityksen tehtäväluetteloon, kehitystyöhön ja lopulta korkeakoulujen käyttöön uusina ja paranneltuina ominaisuuksina.
Toiminnanjohtaja kutsui korkeakoulut ja korkeakoulujen edustajat mukaan konsortion toimintaan. Konsortiossa on tarjolla korkeakoulujen toimijoille monipuolisesti erilaisia ja eri kestoisia työtehtäviä ja rooleja, joissa voi vaikuttaa siihen, miten Peppi kehittyy.
Linkki webinaarin tallenteeseen julkaistaan konsortion wikisivuilla. (Jäsenille)
Julkaisusuunnitelma
Seuraavaksi tuoteomistaja Mikko Uusitalo kertoi kuluvan vuoden julkaisuihin tehtäviä valintoja ohjaavasta julkaisusuunnitelmasta. Konsortiolla tulee olemaan kolme julkaisua vuoden 2023 aikana. Julkaisut ajoittuvat maaliskuuhun, kesäkuuhun ja marraskuuhun. Julkaisu ei ole sama asia kuin uusi versio. Yksi julkaisu voi sisältää useita versioita Pepistä tai siihen liittyvistä, erikseen lähdekoodissa hallinnoitavista moduuleista jne (esim. Maksullisen koulutuksen moduuli tai eAHOT). Lisäksi julkaisu voi sisältää erillisissä määrittelyprojekteissa tehtävää teknologia- ja tuotekehitystyötä. Erillisissä projekteissa voidaan määritellä uusia toiminnallisuuksia ja kehitysaiheita. Niissä voidaan myös toteuttaa kehitystyötä, joka ei edellytä ohjelmistokehitystä (esim. dokumentaation liittyen).
Versiotiedotteet
Toistaiseksi Pepin lähdekoodin rinnalla hallinnoidaan erikseen esimerkiksi joitakin valinnaisia moduuleja. Ohjelmistokehityksen tavoitteena on sisällyttää näitä vaiheittain Pepin lähdekoodiin. Tuoteomistajat ylläpitävät toistaiseksi versioiden yhteensopivuustaulukkoa konsortion wikisivulla versiotiedotteiden yhteydessä. Se sisältää tietoa Pepin ja siihen liittyvien versioiden yhteensopivuudesta, kunnes koodien yhdistämisessä on päästy tavoitteeseen.
Versiotiedotteet sisältävät julkaistun version uusien ominaisuuksien tarkan sisällön ja konfiguraatiomuutokset. Tuoteomistajat tuovat työn alla olevien Pepin versioiden sisällön näkyviin, kun siihen tehtävä kehitys alkaa. Versioiden sisältö voi muuttua kehitystyön edetessä, kaikki oikeudet sisältömuutoksiin pidätetäänkin kehityssprinttien ajaksi.
Kehitystyön viestintä
Tuoteomistajat viestivät julkaisuista konsortiolaisille. Viestintäkanavina käytetään konsortion wikin etusivun blogitiedotteita, TUNI-Teams –verkostoa sekä uutiskirjeitä. Konsortiolle viestitään mm. ohjelmistokehityksen aikataulusta, kehitystiimin kokoonpanosta, työn alla olevista versioista sekä vireillä olevista määrittelyprojekteista. Tuoteomistajat järjestävät jokaisen julkaisun yhteydessä katselmointitilaisuuden, jossa esitellään uudet versiot ja kerrotaan niiden sisältämistä ominaisuuksista.
Teemaryhmän jäsenet uudessa kehitysmallissa
Tuoteomistaja Johanna Passiniemi avasi kuulijoille teemaryhmän jäsenten roolia uudessa kehitysmallissa. Korkeakoulujen toimijat voivat määritellä uusia kehitysaiheita ja osallistua niiden käsittelyyn teemaryhmissä. Lisäksi jos korkeakoulun arjessa ilmenee Pepin ohjelmisto‑, dokumentointi- tai raporttivirhe, korkeakoulun toimija osallistuu sen käsittelyyn VIKA-käsittelyssä määriteltyjen toimintatapojen mukaisesti. Teemaryhmäläinen voi toimia asiantuntijana, kun kehitysaihetta valmistellaan sen siistimisvaiheessa ohjelmistokehitykseen. Hän voi myös osallistua ohjelmistokehitystä tekevään kehitystiimiin konsortion sisältöasiantuntijana. Kehitystiimin sisältöasiantuntijat suunnittelevat ja toteuttavat sprinttien aikana versiossa kehitettävien toimintojen testauksen.
Testaus
Tilaisuuden päätti testauskoordinaattori Sanna Uusipaikka. Hän kertoi lyhyesti testauksen koordinoinnista ja siitä, kuinka he tukevat testausta mm järjestämällä tarvittavaa perehdytystä. Testauskoordinaattorit järjestävät webinaarin testauksesta ja testaajien tehtävistä 15.2.2023 kello 9–10. Tervetuloa mukaan kuulemaan testauksesta lisää!
Osallistumislinkki testauswebinaariin julkaistaan konsortion wikisivuilla. (Jäsenille)
Peppi-konsortion viestintä ja uutiskirjeet 2023
Peppi-konsortion kuukausittaisen uutiskirjeen käytänteitä uudistetaan kevätkauden 2023 aikana. Aiemmilta vuosilta totutun kuukausittain jälkikäteen tehtävän tiedottamisen sijasta siirrytään ajankohtaisiin teemoihin ja Pepin julkaisuihin keskittyvään viestintään. Tämä tiedote on osa uutta toimintatapaa.
Jos sinulla on aiheita, joista haluaisit kertoa Peppi-yhteisölle, vinkkaa siitä sähköpostitse osoitteeseen: peppi-hallinto(at)lists.metropolia.fi.